UR Samtiden – om särskilt begåvade barn och elever

Ur Kunskapskanalens tablå den 10 februari 2019.

Den 3 december 2018 anordnade Riksförbundet för särskild begåvning den årligt återkommande konferensen Brainchild på Tekniska museet i Stockholm. Den här gången filmades eventet av UR Samtiden och sändes på Kunskapskanalen den 10 februari 2019. Föreläsningarna finns också att se i sin helhet här på UR Samtiden – Brainchild 2018.

Förutom mina två föreläsningar erfarenheter och bagage från förskolan och de osynliga, gav Elisabet Mellrot, doktor i pedagogiskt arbete, en föreläsning om olika synsätt på begåvning och Johan Nyh, ordförande för Riksförbundet för särskild begåvning, berättade om extrembegåvning och radikal acceleration. Konferensen avslutades med en paneldebatt om hur vi ska stötta särskilt begåvade elever som byggde på publikens frågor.

Se även föreläsningarna här:

Särskild begåvning – erfarenheter och bagage från förskolan

Kunskapstörst och snabb lärandeförmåga. Det är två kännetecken för barn som är särbegåvade. Här berättar läraren Mona Liljedahl om barn med hög begåvning som är i behov av stimulans och särskilt stöd. Inspelat den 3 december 2018 på Tekniska museet i Stockholm. Arrangör: Riksförbundet för särskild begåvning.

Att se de osynliga

De flesta elever med särskild begåvning upptäcks aldrig i skolan. Och de får aldrig den undervisning som de behöver, berättar läraren Mona Liljedahl. Inspelat den 3 december 2018 på Tekniska museet i Stockholm. Arrangör: Riksförbundet för särskild begåvning.

Hur ska vi stötta särskilt begåvade elever? (paneldebatt)

Ska särskilt begåvade barn få bättre möjlighet att tenta av hela läsår och få möjlighet att accelerera? Det är en av frågorna som diskuteras av experter i detta panelsamtal. Medverkande: Mona Liljedahl. Andreas Edqvist, Johan Nyh och Elisabet Mellroth. Moderator: Anna Velander Gisslén. Inspelat den 3 december 2018 på Tekniska museet i Stockholm. Arrangör: Riksförbundet för särskild begåvning.

 

 

 



Kategorier:Filmer

Etiketter:, ,

Lämna ett svar

Upptäck mer från Mona Liljedahl

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa