Begåvningar är som fallskärmar – de fungerar bara när de öppnar sig. Lord Thomas Robert Dewar (1864 – 1930).
——————————————————————————————————————————————
En ljusglimt i sommarstiltjen
Medan Coronaviruset svepte som en skock dementorer över alla fortbildningsinsatser under våren 2020, passerar den vidhängande sommaren närmast obemärkt.
Några ljusglimtar finns dock i sommarslummern. Exempelvis Robin i Ljungby. Han visade sig tidigt vara snabblärd, men skolan fungerade dåligt eftersom han fick tråkigt.
– Jag tyckte att det var tråkigt eftersom jag kunde det mesta. Istället blev jag sedd som jobbig och kände att det var något negativt med mig, säger Robin till tidningen Smålänningen 2020-06-16.
Vändningen kom i form av en lärare som såg Robin och som sa till honom att han inte var bråkig utan begåvad.
– Det var min lärare Malin Ståhl som såg mig och har stöttat mig hela vägen. Skolan blev rolig igen när jag fick rätt uppgifter, säger Robin Karlsson (i tidningen Smålänningen 2020-06-16).
Lösningen för Robin har varit att ta del av undervisning och material på en högre nivå. Till hösten kommer han även att hoppa upp ett par årskurser och börjar årskurs 8 istället för årskurs 6.
Hoppa över årskurser?
Är det verkligen tillrådligt att hoppa över ett par år i skolan?
Svaret är nja, allt beror förstås på. Självklart är det en utmaning för barn att inkluderas socialt med äldre barn, i synnerhet i skiftet mellan barn och tonåring då skillnaderna i mognad blir mer påtagliga.
Men! Om barnets lärandeförmåga inte går att tillgodose i den befintliga klassen/årskursen, så behövs mer radikala åtgärder. Årskursuppflytt kan då vara det enda tillrådliga, förutsatt att:
- accelerationen förbereds grundligt och prestigelöst. Det man inte tidigare provat, är ett oskrivet blad som kan behöva skrivas om ett flertal gånger tills det fungerar.
- skolpersonalen tar fullt ansvar för att accelerationen fungerar. Det är inte upp till barnet att ”lyckas accelerera” eller upp till föräldrarna. Skolan behöver ta fullt ansvar i tät dialog med föräldrar och elev – särskilt när nyhetens behag har lagt sig.
- skolan förbereder förstärkt vuxenstöd. Hur snabbt barnet än lär sig så är hen faktiskt är yngre än sina klasskamrater, och släpar därför oftast emotionellt och fysiskt-praktiskt! Det får aldrig komma som en överraskning att årskursaccelererade barn har yngre barns emotionella behov.
– Men ett barn måste få vara just ett barn även om det finns en särbegåvning. Att nå höga resultat och dessutom fortare än andra, betyder inte att leklusten försvinner. Den sidan av att få vara barnslig med allt vad det innebär är viktig att tillgodose barnet. (Mona Liljedahl i tidningen Smålänningen 2020-06-21.)
Robin har förberetts genom att accelerera partiellt till den klass som han ska börja i till hösten. Han har både arbetat med klassens material och haft vissa lektioner i veckan tillsammans med dem. På så sätt har Robin lärt känna sina blivande klasskompisar och bekantat sig med undervisningsnivå och lärare. Den förestående uppflytten är därför en källa till glädje för Robin, som för första gången ser fram emot att börja skolan till hösten.
Rysningar av glädje
Och Robins berättelse är en källa till rysningar av glädje för min egen del. Inte att Robin är särbegåvad/särskilt begåvad eller får årskursaccelerera, vilket inte är alldeles vanligt, utan för att Robin blev sedd. Att någon såg honom för den han är och tog hans lärandebehov på allvar.
– Dessa barn börjar äntligen uppmärksammas vilket förändrar hela deras välmående, säger Mona Liljedahl (i tidningen Smålänningen 2020-06-21).
Särskilda glädjerysningar får jag dessutom för att jag haft förmånen att vid hela två tillfällen föreläsa för samtlig grundskolepersonal i just Ljungby kommun, där Robin går i skolan (16 augusti 2017 och 18 september 2019). Måhända det har givit ringar på vattnet?
Som en särskild sommarpresent till mig själv efter den här besvärliga våren samt till alla som avser att ta del av fortbildningsinsatser framöver, så väljer jag att tänka så. Fortbildning gör skillnad.
Med det sagt, hoppas jag att fortsätta dela med mig av fortbildande kunskap även under hösten 2020, så att fler ”Robinsar” kan bli sedda och uppfångade. Och därmed få se fram emot skolan. Det är de värda.
——————————————————————————————————————————————
Artiklarna är skrivna av Catarina Johansson för tidningen Smålänningen den 16 och 21 juni 2020. Prenumeration behövs för läsning av artiklarna i sin helhet.
Kategorier:Arkiv
Kommentera