Om särskilt begåvade elever i Göteborgs-Posten

Göteborgs-Posten 2019-03-19

”En kunskapsnation kan inte behandla sin potentiella framtida Nobelpristagare så styvmoderligt som den svenska skolan”, skriver den (f.d.) politiske redaktören Alice Teodorescu i sin ledare ”Särbegåvade har också rätt till en bra skola” i Göteborgs-Posten den 19 mars 2019.

Att svensk skola dras med många problem är ingen nyhet, inte heller att många elever har svårt att klara av prestationskraven och de stundvis obegripliga kunskapsmålen. Men att landet som samtidigt hyllar sina innovationer och applåderar intellektuella bedrifter, inte minst genom att dela ut Nobelpriset, samtidigt låter sina högst begåvade elever gå under i skolan, är inget mindre än en skandal.

Göteborgs-Posten 2019-03-19

”Gymnasieläraren och specialpedagogen Mona Liljedahl har författat den första pedagogisk-didaktiska boken i Sverige och enligt henne är det en paradox att Nobelprislandet Sverige internationellt gjort sig känt som ‘ett u-land när det gäller särbegåvning’,” skriver Teodorescu med hänvisning till mitt uttalande i Skolvärlden den 4 december 2018, då Skolinspektionens granskning av högpresterande elevers studiesitutation publicerats. Den granskningen visade att det saknades anpassade utmaningar för högpresterande elever, i synnerhet i matematikundervisningen där hela 40 procent av undervisningen bedömdes ge för låg grad av stimulans och utmaningar. Många elever var hänvisade till egenarbete och extrauppgifter om de ansågs behöva utmaningar. Lärare i granskningen uppgav att högbegåvade elever var (borde vara?) självgående och därför inte behövde samverkan eller stöd. Framför allt menade lärare att det fanns en risk att ”lägga tid och resurser på de elever som lätt klarar målen när så många elever behöver hjälp för att nå betyget E” (Utmanande undervisning för högpresterande elever: Kvalitetsgranskning på gymnasieskolans naturvetenskapliga program, Skolinspektionen 2018).

Göteborgs-Posten 2019-03-19

”Enligt Liljedahl mår många av de särbegåvade barnen mycket dåligt då de aldrig får sina behov tillgodosedda”, skriver Teodorescu i sin ledare och tillägger att många särskilt begåvade elever faktiskt återfinns i socioekonomiskt utsatta områden där de lätt går under radarn och osynliggörs, särskilt om de inte överensstämmer med bilden av ”duktiga elever”. Kunskap och bildning kan i själva verket vara precis det som överbryggar klyftor och möjliggör klassresor, skriver Teodorescu.

För om vi ska kunna odla egna Nobelpristagare här i Sverige så ”måste skolan utformas och lärarna utbildas för att kunna möta alla barn utifrån deras individuella förmåga”. Förutom att utbildning är alla barns rättighet, är det en rättvisefråga, understryker Teodorescu i Göteborgs-Postens ledare.

Det har jag ju sagt hela tiden.

Så, tack till Alice Teodorescu, numera huvudsekreterare för Moderaternas nya idéprogram! Allas röster behövs i den här frågan.Kategorier:Arkiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: