I Finland siktar man mot stjärnorna

Bildresultat för Lovisa finland

Finland är inte bara världens bästa skolnation enligt boken Cleverlands (2016), de satsar även på särskilt begåvade elever i en så liten kommun som Lovisa, med endast ca 15 000 invånare.

Som ett led i Lovisas projekt Sikta mot stjärnorna blev jag inbjuden att föreläsa om särskilt begåvade elever med diagnos(er), kallade Twice Exceptional (2e).

Emellanåt debatteras det agiterat, huruvida man för lätt ”skyller” på understimulans och uttråkning istället för att utreda och upptäcka faktiska diagnoser bakom dåligmåendet i skolan. Men det är viktigt att förstå att DET ENA INTE UTESLUTER DET ANDRA! Elever är inte MINDRE begåvade för att de har diagnos(er). Och elever är inte MER begåvade UTAN diagnos(er). Dessutom behöver inte begåvade elever med diagnos MINDRE utmaningar och stimulans. Tvärtom. Fast då behöver skolan hålla tungan rätt i mun ännu mer.

Men hur?

Detta föreläste jag om i Lovisa, Finland, lördagen den 9 februari. Och förhoppningsvis kan det bidra med den där lilla extra pusselbiten så att samtliga elever – även särskilt begåvade med diagnos – ges möjlighet att nå sina alldeles egna stjärnor på skolhimmelen.

Tidningen Nya Östis, 14 februari 2019

Tidningen Östnyland, 12 februari 2019

Se en videosammanställning av Riksförbundet för särskild begåvnings på Facebook om Lovisas projekt Sikta mot stjärnorna.

 



Kategorier:Artiklar

Lämna ett svar

Upptäck mer från Mona Liljedahl

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa