Brainchild om Twice Exceptional – 2e

Varje år arrangeras evenemanget Brainchild på Tekniska Museet i ett samarbete med Filurum Sverige  och Mensa GCP (Gifted Children Program).

Brainchild skapades ursprungligen som ett event för särskilt begåvade barn och deras anhöriga, men utökades 2016 till en föreläsningsdag även för skolverksamma, kallad Brainchild Pro.

Ett nytt inslag på Brainchild och Brainchild Pro i november 2017 var föreläsningar om Twice Exceptional, förkortat 2e. Av alla frågor kring särbegåvade/särskilt begåvade elever är nog frågan om diagnoser den allra vanligaste. Den absolut mest lästa bloggposten på den här sidan är också artikeln Särbegåvad eller ADHD?

Twice Exceptional (2e) handlar just om att både ha diagnos och vara särbegåvad/särskilt begåvad, vilket är precis lika vanligt som hos andra individer men svårare att upptäcka. Ta del av Mona Liljedahls föreläsningar om Twice Exceptional (2e) nedan.

För skolverksamma: Pedagogik för elever med 2e – särskild begåvning med förhinder

Föreläsningen Brainchild Pro: 2e – hög begåvning med förhinder och missledande symptom (nedan) ger en överblick kring Twice exceptional, även förkortat 2e, som handlar om hög begåvning i kombination med diagnoser. Medan många särbegåvade/särskilt begåvade elever får diagnoser som svar på understimulans och uttåkning, går ofta verklig problematik under radarn. Den här föreläsning ger en inblick i 2e ur ett skolperspektiv och vilket stöd dessa elever behöver.

För familj och anhöriga: Twice Exceptional – begåvning med förhinder

Föreläsningen Brainchild – 2E, särskild begåvning möter diagnos eller symptom orsakade av understimulans? (nedan) är en grundläggande orientering för familj och anhöriga kring hög begåvning i kombination med begåvning. Att vara förälder till ett barn som inte mår väl i skolan kan vara förvirrande och många vet inte vad de ska tro – om barnet har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller är särskilt begåvat. Föreläsningen ger svar på vanliga missuppfattningar om begåvning och diagnoser.

 

 Kategorier:Arkiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: