Brainchild & Brainchild Pro 2017 – om särskild begåvning

Varje år arrangeras evenemanget Brainchild på Tekniska Museet i ett samarbete med Filurum Sverige  och Mensa GCP (Gifted Children Program).

Brainchild skapades ursprungligen som ett event för särskilt begåvade barn och deras anhöriga, men utökades 2016 till en föreläsningsdag även för skolverksamma, kallad Brainchild Pro.

Här kan du ta del av Mona Liljedahls föreläsningar från Brainchild och Brainchild Pro från november 2017.

För skolverksamma: Brainchild Pro

Föreläsningen Brainchild – Introduktion till särskild begåvning för pedagoger (nedan) utgår ifrån boken Särskilt begåvade elever – pedagogens utmaning och möjlighet (2017) och ger en översikt kring särbegåvade/särskilt begåvade elever och deras kännetecken samt en pedagogisk första hjälpen, kallad Pedagogiskt ABC.

Frågepanel: Brainchild Pro

Brainchild Pro avslutades med en frågepanel, där publiken fick ställa frågor till föreläsarna: de särskilt begåvade eleverna Hanna, 13 år, och Lanny, 8 år, som föreläst under dagen (se föreläsningen), Mona Liljedahl samt psykologen Staffan Harling, med bloggarna Begåvade barn och Begåvade vuxna (se Staffans föreläsning). Även Anna Hass deltog i frågepanelen, i egenskap av mamma till särbegåvade barn och aktiv med bloggen Glimrande glimtar med samlade länkar och resurser för skola och familjer till särbegåvade barn.

För familj och anhöriga: Brainchild

Föreläsningen Brainchild – Introduktion: Särskild begåvning i hem och skola (nedan) är en grundläggande orientering för familj och anhöriga kring kännetecken på särbegåvning/särskild begåvning samt om skolans skyldigheter och möjligheter. Den kan även med fördel ses av barn och unga själva.

Frågepanel: Brainchild

Brainchild avslutades med en frågepanel, där publiken fick ställa frågor till arrangörer och föreläsare: Mona Liljedahl, särbegåvde Lanny, 8 år, Andreas Edqvist, representant för Filurum, Johan Nyh, arrangör, samt psykolog Staffan Harling (se Staffans föreläsning).

För alla: Lanny och Hanna

I föreläsningen Elever berättar: detta önskar vi att lärare visste om särskild begåvning (nedan) berättar Lanny, 8 år, och Hanna, 13 år, om sina egna erfarenheter av skolan. Tvärtemot vad de flesta tror, måste ofta särbegåvade/särskilt begåvade elever kämpa hårt mot det dåligmående som uppstår av understimulans. Särbegåvade/särskilt begåvade Lanny och Hanna ger här tips på vad skolan bör veta för att kunna organisera en meningsfull utbildning för dessa elever.

OBS! Se särskilt inlägg om 2e (Twice Exceptional), dvs. särbegåvade/särskilt begåvade elever med diagnoser av olika slag. 

 

 Kategorier:Arkiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: